content image

Timboco: duurzaam en verantwoord!

Bel nu:
0512-510295

content image
content image

Timboco op bezoek in plantagebossen van Red Grandis

In Januari 2019 is directeur Fokke van Houten van Timboco op bezoek geweest in Uruquay  om de plantagebossen van Red Grandis hout te zien en het hout te beoordelen.

In deze plantagebossen worden jaarlijks 3,5 miljoen boompjes in kassen gekweekt en daarna gepland.

Na 23 jaar zijn de bomen ca 18 m1 hoog en kaprijp . Jaarlijks gaan er zo 350.000 bomen naar de houtzagerij.

Dit levert o.a. ca. 1 miljoen m3 Red Grandis hout op wat uitermate geschikt is voor kozijnen en ramen.

Dit hout exclusief voor de “ Timmerselektgroep” waar  Timboco ook deel van uit maakt.

 

content image

Doe maar Duurzaam

‘Doe Maar Duurzaam’: hét televisieprogramma waarin alle ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche aan bod komen. De uitzending van 25 november ’18 staat in het teken van de ‘Industrie’. We bezoeken verschillende ondernemers en initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de mens en het milieu. Een in het oog springende onderneming is Timboco. Timboco is een no-nonsense timmerfabriek waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.


Deze prachtige aarde is ons thuis. Hier wonen wij met z’n allen en er is geen 2de aarde als reserve. Als wij ons ‘thuis’ met z’n allen nog meer verpesten met steeds meer opwarming, meer CO2 uitstoot en meer plastic soep, dan is er straks geen plaats meer voor onze kinderen en kleinkinderen om goed te wonen. Fokke van Houten van Timboco vertelt in de uitzending van 25 november ’18 van ‘Doe maar Duurzaam’ op RTL7 om 13:00 uur, alles over de duurzame voordelen van hout en houtbewerking.

content image

maandag, 14 augustus, 2017 - 16:23 Fokke van Houten

Sinds mensenheugenis worden er al houten kozijnen gemaakt. Dat is logisch, want hout is een natuurproduct dat makkelijk te onderhouden is. Het heeft een mooie, warme uitstraling en hout heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een duurzaam en betrouwbaar bouwmateriaal.

In alle fasen van de gebruikscyclus blijkt hout zelfs de beste keuze. Niet alleen qua uitstraling, maar ook qua milieubelasting en duurzaamheid biedt hout namelijk belangrijke voordelen ten opzichte van andere bouwmaterialen.

Hout heeft een erg lage emissiewaarde, is CO2-neutraal, brandveilig en heeft een hoog isolerend vermogen. Deze natuurlijke, herbruikbare en energieleverende grondstof voor kozijnen past dan ook volledig in circulair bouwen.

Kunststof kozijnen duurzaam? ‘Dit is de grootste onzin!’

De helaas dit jaar overleden bekende wetenschapper Chriet Titulaer sprak in één van zijn lezingen er zijn afschuw over uit dat kunststof kozijnen als duurzaam worden ervaren. ‘Dit is de grootste onzin!’ zei hij gepassioneerd.

De keuze die opdrachtgevers - zowel particulieren als de grote ontwikkelaars - hebben als het gaat om materialen voor hun kozijnen, ramen en deuren is niet altijd even makkelijk en wordt vaak beïnvloed door hardnekkige vooroordelen. Mede omdat deze vooroordelen door belanghebbenden bewust in stand worden gehouden…

Zo wordt dan ook vaak gesuggereerd dat kunststof kozijnen duurzaam zijn, onderhoudsvrij zijn en een leven lang meegaan. ‘Je bent overal vanaf’ is de gedachte die daarbij moet overheersen. In de praktijk is dit echt anders. Duurzaam is het zeker niet, onderhoudsvrij ook niet en vaak is de levensduur van kunststofkozijnen maar zo’n 30 jaar. Er zijn vele voorbeelden van projecten waar na 30 jaar kunststof kozijnen daarom toch weer worden vervangen door houten kozijnen.

Onderhoud en levensduur houten kozijnen

Zo heb je ook vooroordelen over houten kozijnen. ‘Je moet vaak schilderen, houten kozijnen kunnen rotten, hout werkt of trekt krom, alle bossen verdwijnen’… Zomaar een greep uit de ook weer hardnekkige vooroordelen.

Eerst even iets over het onderhoud en de levensduur van houten kozijnen. De afgelopen tien jaar is er in de timmerindustrie veel veranderd. De branche is gekrompen en het aantal timmerfabrieken behoorlijk uitgedund. Tegelijkertijd is er heel veel geautomatiseerd dankzij CNC-machines. Verreweg het grootste deel van de kozijnen wordt tegenwoordig gemaakt op CNC-machines met een precisie van honderdsten millimeters.

Houten kozijnen één keer schilderen in de 20 jaar!

Waarom is dit van belang om te weten? De passing, ronde kanten en sterk verbeterde lijmen zorgen voor een topkwaliteit. Ook de verf en verfbehandeling wordt steeds verder doorontwikkeld. Het aflakken en beglazen in de fabriek zorgt ervoor dat het kozijn in topconditie wordt verwerkt op de bouw. Slechts één keer schilderen in de 20 jaar is daarom al een vaak verkocht concept. En zelfs die ontwikkelingen staan niet stil. Zo is er momenteel een straat om houten kozijnen te poeder coaten aan het proefdraaien.

Levensduur houten kozijnen 80 jaar

Daarnaast zijn er ook veel ontwikkelingen rondom nieuwe en gemodificeerde houtsoorten en combinaties, denk aan Accoya, hybride kozijnen etc. Met een bewezen levensduur van 80 jaar!

Duurzaamheid houten kozijnen

En dan de duurzaamheid. Hout is duurzaam en hernieuwbaar. Dit geldt niet voor de andere beschikbare materialen voor kozijnen. Wij, maar ook andere erkende timmerfabrikanten, gebruiken alleen duurzaam geproduceerd hout (denk aan hout met FSC-, PEFC-labels). De bossen waar dit hout uit komt leveren ons een onuitputtelijke grondstoffenbron. In 20 tot 120 jaar groeien de bomen namelijk weer tot bruikbaar hout. En juist de groei van bomen geeft ons allemaal veel voordeel.

Op president Trump na, is iedereen wereldwijd bezig om de CO2-uitstoot te beperken. En dat doen we dus ook als we bouwen met hout. Want door fotosynthese halen groeiende bomen CO2 uit de lucht. Dat betekent een reductie van de CO2-emissie van twee ton per m3 hout!

Zegt dit je niet zo veel? In de timmerindustrie bestaat eenrekenmodule die ons in staat stelt om de CO2-opslag per houten kozijn te berekenen. Zo kun je dus eenvoudig zelf berekenen hoeveel CO2 wordt verminderd als je houten kozijnen gebruikt. Gebruik de tool maar eens als je het niet gelooft!

Binnenkort wordt bouwen met nul-op-de-meter de standaard. Dat kost geld, inspanningen en aanpassingen, maar zorgt wel voor minder CO2-uitstoot. Waar niet alleen wij allemaal, maar ook de generaties na ons van profiteren. Door te bouwen met hout zetten we stappen die het verschil maken op dit gebied.

Ga dus voor houten kozijnen, dan sla je veel CO2 op en heb je levenslang plezier van een natuurproduct met een mooie en warme uitstraling.

Daar word jij toch ook warm van?

content image
content image

Nieuwe Productiehal voor de prefab afdeling 

Begin 2014 heeft Timboco op het bedrijventerrein aan de Kiel 2 een nieuwe productiehal gebouwd voor de Prefab afdeling.

Na 3 maand kon de hal in gebruik worden genomen en inmiddels wordt er volop geproduceerd op twee productielijnen.

 

content image

Timboco tekent Co-maker contract met Trebbe

Drie nieuwe co-makers voor Trebbe

Timboco Kozijntechniek, Westerveld & Nederlof en De Vries Trappen: zij hebben zich verbonden aan Trebbe als co-maker. En dat deden zij op een wel heel bijzonder moment: 11-12-‘13 om 14.15 uur. Op dat tijdstip werden in het hoofdkantoor van Trebbe in Enschede de contracten getekend. Vervolgens werd een bouwhekdoek onthuld met daarop alle negen co-makers op een rij.

Trebbe werkt nu samen met in totaal negen co-makers voor alle projecten die gebaseerd zijn op het woonconcept Basiswonen. Het voornaamste doel van deze samenwerking is de kwaliteit van de conceptwoning niet alleen te waarborgen, maar ook voortdurend te optimaliseren. Tegelijk willen we steeds efficiënter werken. Met als resultaat een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Het motto daarbij is: Bouwen met passie, wonen met plezier!

Enthousiasme en gedrevenheid

Timboco Kozijntechniek uit Drachten en Westerveld & Nederlof uit Breedenbroek zijn co-maker op het gebied van kozijnen. De Vries Trappen uit Heerenveen neemt de houten trappen op zich. Alle drie de co-makers zijn erg enthousiast over hun samenwerking met Trebbe. 

Fokke van Houten, algemeen directeur van Timboco Kozijntechniek: “We zijn een innovatieve timmerfabriek en constant bezig met verbetering in kwaliteit en efficiëntie. Deze kennis willen we graag delen in onze samenwerking met Trebbe, waarna de eindgebruiker ervan kan profiteren”.

Timboco klaar voor projecten in BIM

De manier van bouwen is in Nederland volop in beweging. Door de economische crisis komen veel innovatieve zaken in een stroomversnelling. Ook bij Timboco zijn we druk met innovaties bezig. Zo zijn we in samenwerking met Itannex begonnen met BIM in Revit (Building Information Model). Inmiddels zijn we zo ver dat we de eerste projecten hiermee kunnen draaien.

Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

 

content image

Beste leerbedrijf

Persbericht  Drachten, 2 november 2012 

Timboco kozijntechniek BV is genomineerd voor: "beste leerbedrijf van Nederland".  Jaarlijks organiseert Kenniscentrum Stichting Hout&Meubel (SH&M) de verkiezing van Beste SH&M Leerbedrijf. Uit ca. 3500 bedrijven zijn de genomineerden inmiddels bekend gemaakt door de SH&M selectiecommissie. Timboco kozijntechniek uit Drachten behoort tot de drie beste leerbedrijven van Nederland binnen de hout- en meubelbranche. Voor deze verkiezing zijn verder genomineerd: Verweij Houttechniek uit Woerden en Teamwork Interiors uit Terborg .

Timboco investeert al jaren met overgave in het opleiden van nieuwe medewerkers. Aandacht voor de leerlingen en de kwaliteit voor het vak zijn naast het bieden van een goede toekomst, de drijfveren van Timboco. Bij Timboco worden houten kozijnen, ramen en deuren gemaakt en ook is er een afdeling voor houtskeletbouw elementen. Er werken momenteel ca.35 mensen.

Met de wedstrijd wil Kenniscentrum SH&M de aandacht vestigen op het belang van leren in de praktijk binnen mbo-opleidingen. Op de werkvloer van de bijna 3500 erkende leerbedrijven krijgen de leerlingen het vak pas echt in de vingers. Zo ook bij de beide bedrijven van Timboco. Via deze verkiezing laat Timboco zien dat ze graag investeren in de vakmensen van morgen.

Een jury bezoekt alle genomineerde leerbedrijven om deze te beoordelen. Deze jury maakt de uitslag bekend op dinsdag 13 november bij Schilte houtbewerking uit IJsselstein. Bij een eventuele winst van Timboco kozijntechniek wordt het bedrijf voorgedragen voor de landelijke verkiezing van alle bedrijfstakken welke medio maart 2013 zal plaatsvinden in opdracht van het ministerie van OCW.

content image

Certificaat concept III voor Timboco kozijntechniek

In maart 2009 heeft Timboco kozijntechniek het certificaat concept III verkregen.Door het leveren en monteren van kozijnen in een project van 6 woningen in Lemmer is de laatste stap gezet voor het verkrijgen van dit certificaat.

Door het innovatieve kliksysteem en kunstof aanslagprofiel is dit verstrekt met de complimenten van de keurende instantie.

Naast deze 6 woningen wordt er in de zomer van 2009 nog een opdracht uitgevoerd van 18 woningen in concept III.