De Kiel 2 . 9206 BG Drachten
Meer weten? 0512-510295
We zijn erg trots dat we ons Business Supporter’ van het WWF (World Wide Fund for Nature) mogen noemen! En dat is een hele bewuste keuze. ‘Duurzaam. Degelijk. Doordacht,’ dat zit in onze genen en daar leven we iedere dag naar, vanuit onze liefde voor hout.
Timboco heeft veel raakvlakken met het WWF bleek tijdens een gesprek tussen: Ron Lamain (senior expert Duurzaam Bosbeheer Wereld Natuur Fonds) en Rick van Houten (directeur Timboco Kozijntechniek BV.)
WWF stimuleert het gebruik van duurzaam (FSC®- gecertificeerd) hout in de bouw (bijvoorbeeld door het vergroten van de kennis bij architecten en de bouwbedrijven over de toepassingsmogelijkheden van hout). Ron van WWF zegt hier over:
“Vaak zien we nog dat te gemakkelijk gegrepen wordt naar de vertrouwde gebruiksmaterialen zoals beton en staal. Er zijn verschillende voorbeelden van gebouwen en bouwelementen die van duurzaam geproduceerd hout zijn gemaakt en niet ’standaard’ zijn, deze voorbeelden moeten we meer gaan delen en omarmen. Ook bij de opdrachtgever (zowel de overheid, als woningbouw, als particulieren) is de kennis van duurzaam geproduceerd hout vaak onvoldoende aanwezig”.
Dat is zeer herkenbaar voor het bedrijf Timboco, die het als haar missie ziet hierin – samen met andere erkende timmerfabrikanten in de houtbranche – het verschil te maken. Door bijvoorbeeld als kozijnenproducent initiatieven van Centrum Hout als ‘Hout. Natuurlijk van nu’ en ‘Kozijnen van hout’ actief te steunen.
Rick: “Ook wij zien vaak nog het traditionele gebruik van materialen zoals beton, staal en kunststof. Je ziet vaker dat beton bijvoorbeeld ingeruild wordt voor een houten bouwmethode als CLT en HSB. Probleem is inderdaad dat hier nog te weinig kennis over is bij architecten en aannemers.
Materiaalkeuzes voor bijvoorbeeld kozijnen worden vaak niet gedaan op basis van duurzaamheid waardoor er in Nederland toch nog vaak gekozen wordt voor kunststof of aluminium kozijnen in plaats van houten kozijnen. Zodra je echter houten kozijnen toepast, zijn er zoveel voordelen ten opzichte van alternatieve materialen. Iedere dag weer zijn wij bezig hardnekkige vooroordelen met feiten te ontkrachten en dat brengt nu zichtbaar resultaat. Hout in de bouw is hot!”
“Deze prachtige aarde is ons thuis. Hier wonen wij met z’n allen en er is geen tweede aarde als reserve. Als wij ons ‘thuis’ met z’n allen nog meer verpesten met steeds meer opwarming, meer CO2-uitstoot en meer plastic soep, dan is er straks geen plaats meer voor onze kinderen en kleinkinderen om goed te wonen.” Fokke van Houten, directeur bij Timboco Kozijntechniek BV”
Bij Timboco staat duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel. Timboco gebruikt alleen duurzaam geproduceerd hout, herkenbaar aan labels als FSC® en PEFC. Rick citeert graag zijn vader Fokke van Houten:
“Deze prachtige aarde is ons thuis. Hier wonen wij met z’n allen en er is geen tweede aarde als reserve. Als wij ons ‘thuis’ met z’n allen nog meer verpesten met steeds meer opwarming, meer CO2-uitstoot en meer plastic soep, dan is er straks geen plaats meer voor onze kinderen en kleinkinderen om goed te wonen”.
Ron van WWF legt uit hoe duurzaam geproduceerd hout de CO2-uitstoot kan beperken:
“De grote vervuilers qua CO2-uitstoot zijn landbouw, transport en de bouw. In de bouw is de grote vervuiler beton. Wanneer we duurzaam geproduceerd hout toepassen kan deze CO2-uitstoot flink beperkt worden. Hout vervangt ook materialen als aluminium en kunststof. Bomen leggen CO2 vast. Door hout te gebruiken wordt de CO2 voor langere tijd vastgehouden. Daarnaast is hout hernieuwbaar en staat het voor duurzame bosbouw en een minimale impact op omgeving (sociaal) en milieu (ecologisch). Hout wordt steeds meer toegepast in de bouw. Dat is een goede ontwikkeling op gebied van duurzaam bouwen en waardecreatie aan het bos. WWF stimuleert daarom het gebruik van FSC-gecertificeerd hout in de bouw.”
Hier staat Timboco volledig achter. Juist daarom gebruikt Timboco 100% duurzaam geproduceerd hout van FSC® of PEFC. Bovendien zegt Rick:
“In de praktijk krijg ik wel eens te horen dat kunststof kozijnen duurzaam en onderhoudsvrij zijn en een leven lang meegaan. De basisgrondstof voor kunststof kozijnen is aardolie, voor houten kozijnen zijn dit duurzaam beheerde bomen. Wat mij betreft laten we die aardolie (lees opslag van CO2) diep in de grond zitten. We hebben bovendien al vaak meegemaakt dat in projecten na 30 jaar de kunststof kozijnen weer vervangen worden door houten kozijnen. Die, je raad het al, zelfs meer dan een leven lang meegaan (wel 80 jaar). Uit Total Cost of Ownership-berekeningen blijkt dat kozijnen van hout verreweg de beste keuze zijn voor de lange termijn.”
“De grote vervuilers qua CO2-uitstoot zijn landbouw, transport en de bouw. In de bouw is de grote vervuiler beton. Wanneer we duurzaam geproduceerd hout toepassen kan deze CO2-uitstoot flink beperkt worden. Hout vervangt ook materialen als aluminium en kunststof.” Ron Lamain, senior expert Duurzaam Bosbeheer WNF”
De houtbranche in Nederland is volop in beweging. Zo is hergebruik een actueel thema onder timmerfabrikanten. Hoe kijkt WWF hier naar? Ron:
“Hergebruik van alle materialen geeft hernieuwde waarde aan gebruikte materialen. Tweedehandsmaterialen worden in de toekomst alleen nog maar belangrijker omdat grondstoffen schaarser worden en de extractie van grondstoffen duurder. Het is daarom belangrijk om ons afval te scheiden en op de juiste manier te verwerken. Hergebruik voorkomt dat nieuwe grondstoffen worden gedolven, moeten worden vervaardigd, bomen moeten worden gekapt etc. Wij juichen hergebruik dus toe!”
Rick is benieuwd of WWF tips heeft voor aannemers en architecten als het gaat over bouwen met hout. Ron:
“Stel een ecoloog aan in het ontwerpteam! Er is vaak veel mogelijk op het vlak van circulair/ecologisch-vriendelijk bouwen. Laat je inspireren door collega’s die ervaring hebben met duurzaam bouwen.”
“Gebruik duurzame materialen zoals hout. Zorg dat het hout dat wordt gebruikt gecertificeerd is. Gebruik geen beton, omdat dit een grote CO2-uitstoter is: met de extractie van grondstoffen, transport en verwerking tot beton wordt veel CO2 uitgestoten. Daar komt bij dat met extractie van de grondstoffen uit de bodem de bovenlaag vaak onherstelbaar wordt vernield.”
WWF heeft trouwens ook nog wel een advies voor timmerfabrikanten. Ron:
“Wij willen graag dat gebruik van FSC®-gecertificeerd hout de norm wordt. Ook willen we dat duurzaam geproduceerd hout meer toegepast wordt in plaats van beton, kunststof en andere materialen, omdat hout een hernieuwbare grondstof is en daarmee dus duurzamer. Advies is daarom: gebruik FSC®-gecertificeerd hout.”
Dat klinkt Rick als muziek ik de oren.
“Dit is precies waar Timboco voor staat: Duurzaam. Degelijk. Doordacht. In bedrijf, hout, product, nazorg en met oog voor de wereld om ons heen. Dank je wel Ron, vol trots gaan wij als Timboco het label ‘Business Supporter’ WWF uitdragen.”
Trademark licentiecode FSC = FSC-C004216