Total cost of ownership (TCO)

Hout, de duurzaamste oplossing

Meer weten? 0512-510295

Total cost of ownership (TCO) van houten kozijnen

Grote woningbouwverenigingen kijken vaak goed naar de Total cost of ownership  van hun producten, zoals houten kozijnen. Bij kozijnen, ramen en deuren worden de houten kozijnen vaak vergeleken met varianten van kunststof of aluminium. Met de nieuwste ontwikkelingen in de timmerindustrie is hout verreweg de beste keuze als het gaat om TCO. Meer hier over leest u op deze pagina.  

Houten kozijnen beste keuze wat betreft total cost of ownership 

Wij zijn er van overtuigd dat wat betreft total cost of ownership houten kozijnen de beste keuze is. In vergelijking met andere materialen scoort hout het beste op de volgende punten:

 • Levensduur
 • Aanschafprijs
 • Onderhoud
 • (Inbraak) schade
 • Volgen van “wensen in de tijd”

Wij geloven:

 • open en eerlijk zakendoen
 • continu vernieuwen en verbeteren
 • duurzame en doordachte producten
 • flexibiliteit en hecht teamwork
 • degelijke kwaliteit en strakke aflevering

Kennis maken?

Levensduur houten kozijnen

Hout heeft zich in de voorgaande eeuwen bewezen als een goed en degelijk product wat met de juiste detaillering en onderhoud onbeperkt lang mee kan gaan. Er bestaan oude kastelen waarvan de oude houten kozijnen eeuwen oud zijn. Natuurlijk zijn dit niet de getallen waarmee we gaan rekenen. In een ’total cost of ownership berekening’ gaat men uit van een minimale levensduur van 50 jaar bij houten kozijnen. Van kunststof kozijnen weten we dat gemiddeld na 30 jaar de draaiende delen vervangen moeten worden. Ook zijn er veel projecten te vinden waar na 25 á 30 jaar de gehele kozijnen worden vervangen voor compleet nieuwe kozijnen.

Aanschafprijs houten kozijnen

Houten kozijnen, ramen en deuren zijn in aanschaf goedkoper dan de kunststof en aluminium varianten. Dit ligt vaak aan het feit dat bij een kunststof en aluminium variant nog een stelkozijn gemaakt moet worden om goed op het casco aan te kunnen sluiten. Bijkomend voordeel is dat een houten kozijn afgelakt en beglaasd in de ruwbouw gemonteerd kan worden. Mocht er onverhoopt toch nog een beschadiging plaats vinden op de bouw dan is dit eenvoudig door een schilder te verhelpen.

Onderhoud houten kozijnen

Elk materiaal degradeert door zon, wind, regen, hagel en vuil. Om bij kunststof en aluminium ernstige degradatie tegen te gaan moet er onderhoud gepleegd worden. Vaak kunnen deze materialen met een speciale kunststofreiniger behandeld worden. Dit dient elk jaar te gebeuren!

Houten kozijnen, ramen en deuren daarintegen hoeven niet elk jaar behandeld te worden met speciale reinigers. Door de ontwikkelingen in de timmerindustrie moeten kozijnen om de 10-15 jaar geschilderd worden. Dit is afhankelijk van de gekozen houtsoort en verf.

Het mooie aan een schilderbeurt is ook dat de kleuren van de kozijnen, ramen en deuren aangepast kunnen worden naar de huidige tijd!  

Het jaarlijks grondig schoonmaken is qua uren en logistiek duurder dan het ééns per 10-15 jaar schilder!

(Inbraak) schade bij houten kozijnen

Inbraakschade, stormschade of heeft er iemand met de fiets tegen je kozijn aangezetn? Met houten kozijnen kan elke schilder, ZZP’er of handige doe-het-zelver de schade gemakkelijk herstellen. Ook daarom is de total cost of ownership voor houten kozijnen positief. Bij alternatieve materialen zal een specialist langs moeten komen en in veel gevallen kan de schade niet hersteld worden. Een nieuw kozijn is dan de enige oplossing.

Houten kozijnen kunnen gemakkelijk aangepast worden naar de wensen van de tijd

Houten kozijnen kunnen gemakkelijk aangepast worden naar de wensen van de tijd. Beter en dikker glas, draaivalramen i.p.v. buitendraaiende ramen, andere kleurstelling of betere sloten. Hout laat zich zo bewerken dat de wensen van de tijd verwerkt kunnen worden in de bestaande kozijnen. Iets wat in de renovatie veel voorkomt!

Meer weten over total cost of ownership houten kozijnen?

Heeft u toch nog vragen over de total cost of ownership van onze houten kozijnen? Uiteraard helpen we u dan verder. Neem vrijblijvend contact op!

Meer weten over TCO en houten kozijnen?

Houten
kozijnen

 • Het kozijnenteam van 35 gedreven vakmensen
 • Een flexibel ingerichte productie
 • Een modern computergestuurd machinepark

Prefab
maatwerk

 • We gebruiken een goed georganiseerde planning
 • Maken gedegen tekenwerk
 • Werken met een efficiënte werkvoorbereiding